Kamyon Lastikleri

Her bir araç tipi için farklı teknik özelliklere sahip lastikler üretilmektedir. Bunlar arasında kamyon lastikleri de yer almaktadır. Ağır vasıta lastikleri arasında yer alan bu ürünler, elbette binek araç lastiklerine göre çok daha ağır yükleri taşıyabilmektedir. Bu lastiklerin tasarımları ve bileşik özellikleri, kullanım amacına göre değişkenlik göstermektedir. Uzun yolda, arazide, ağır koşullarda kullanım için geliştirilmiş kamyon lastiği seçenekleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise çok amaçlı kullanım için geliştirilmektedir.

Kamyon Lastikleri Kaç km’de Değişir?

Kamyon lastiği kilometre ömrü, aracın hangi koşullarda kullanıldığı, yük durumu vb. birçok faktöre göre değişmektedir. Kamyon lastikleri için yasal olarak minium diş derinliği 1,6 mm’dir. Ancak güvenlik açısından en az 4 mm olması tavsiye edilir. Bununla birlikte kış lastiği uygulaması sırasında kullanılan kamyon lastikleri, yasal açıdan da 4 mm’lik bir diş derinliğine sahip olmalıdır. Kimi ağır vasıta lastikleri ise dişleri aşındığında tekrar kaplanabilir özelliğe sahip olmaktadır.

Kamyon Lastikleri Çeşitleri Nelerdir?

Kamyon lastikleri; kullanım amacı, hangi aksta kullanıldığı, karkas yapısı gibi birçok faktöre göre çeşitlenir. Bu lastiklerin karkasları bezli veya radyal yapıya sahip olabilmektedir. Ancak günümüzde radyal kamyon lastiği seçenekleri yaygınlaşmıştır.

Bununla birlikte bu ürünler ön aks, treyler ve çeker lastikleri olarak da ayrılır. Bazı kamyon lastiği seçenekleri ise farklı aks türlerinde bir arada kullanılmaya uygundur. Üreticiler ve güvenilir online lastik satış platformları, bu teknik özellikleri ayrıntılı olarak açıklamakta ve belirtmektedir.

Kamyon lastikleri, kullanım amacına göre de farklılık göstermektedir. Hafif, orta ve ağır koşullar için farklı dayanıklılık seviyesine sahip lastikler üretilmektedir. Otoyol ve yol dışı koşullar için geliştirilen ürünler ayrışabilmektedir. Bazıları ise karma kullanıma uygundur. Kimi kamyon lastiği bileşikleri, daha ağır koşullarda şantiyelerde dayanıklılık sağlamaktadır. Bazı ağır vasıta lastikleri, tekrar kaplanaabilir olarak üretilmektedir. XL ve HL işaretlemesine sahip lastiklerin yük taşıma kapasitesi farklıdır. Filolar için sunulan bazı kamyon lastiği seçenekleri ise diş aşınmasını dijital olarak izlemeyi sağlayan RFID vb. teknolojiler ile donatılmaktadır.

Kamyon Lastikleri Fiyatları

Kamyon lastikleri fiyatları marka, desen, kullanım amacı, yük endeksi gibi birçok kritere göre değişkenlik gösterir.

Haberler Bridgestone Kamyon Lastikleri

Bridgestone Ultra Geniş Kamyon Lastikleri ile Serisini Güçlendiriyor

Bridgestone lastik üreticisinin Amerika’da kamyon lastikleri dünyasındaki en son yeniliği olan Bridgestone Greatec M703 Ecopia desenenini tanıttı. Bu son teknoloji lastikler, uzun yol ve bölgesel taşımacılığın taleplerini karşılamak üzere tasarlandı ve eski Greatec M835A Ecopia modelinin yerini aldı. Bridgestone Amerika Çözümleri Başkan Yardımcısı Brian Cunningham, şirketin lastik mükemmelliğine olan verdiği değeri dile getirerek şunları söyledi: […]

Devamını Oku
Haberler

Bridgestone Lastik Üreticisinden Kamyonlar için Yenilikçi Kış Lastiği: Blizzak W989

Lastik teknolojisinde tanınmış bir lider olan Bridgestone Corporation, kış lastikleri alanındaki en son atılımını açıkladı. Yeni Bridgestone Blizzak W989 lastiği, markanın kompakt kamyon ve otobüsler için özel olarak tasarlanan ilk kış lastiği olarak önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. Bu son teknoloji lastik, düşük yuvarlanma direnci ve gelişmiş yakıt verimliliği sağlayan azaltılmış ağırlığa sahip devrim […]

Devamını Oku
Haberler

Toyo M939 Kış Sezonu Kamyon Lastikleri Tanıtıldı

Önde gelen lastik üreticilerinden Toyo markası, kış kullanımı için özel olarak tasarlanan kamyon ve otobüs lastikleri serisinin son üyesi Toyo M939 desenini kısa süre önce piyasaya sürdü. Japonya’da değişen hava koşulları ve yoğun kar yağışlarının artmasıyla birlikte buzlu yollarda ve derin karda daha iyi çekiş gücü ihtiyacı belirgin hale geldi. Bu zorlukların üstesinden gelmek için […]

Devamını Oku